Małopolska Noc Naukowców 2019 – noc wrażeń, spotkań, wykładów i pokazów

Dnia 27 września uczniowie klasy 1f i 1e wraz z opiekunami Magdaleną Semlą-Kurzawa oraz Ewą Obstalecką-Aplas uczestniczyli w zajęciach organizowanych w ramach 13. edycji Małopolskiej Nocy Naukowców na Uniwersytecie Pedagogicznym im. Komisji Edukacji Narodowej w Krakowie. Główną ideą wydarzenia jest popularyzacja nauki, przybliżenie młodzieży zawodu naukowca, jak również zachęcenie ich do wybrania w przyszłości kariery naukowej.
Uczniowie naszej szkoły uczestniczyli w zajęciach organizowanych przez Instytut Biologii pod tytułem „Owady i roztocze – szkodniki magazynowanych produktów spożywczych – problemem, z którym nie może uporać się świat” podczas których odbył się pokaz żywych owadów i roztoczy, przedstawione zostały przystosowania owadów i roztoczy do życia w środowisku spichrzów i magazynów spożywczych oraz omówiono aspekty ich szkodliwości. W czasie zajęć pod tytułem: „Elementy biochemii w życiu codziennym” uczniowie mieli możliwość wykryć białko w produktach spożywczych przy wykorzystaniu reakcji biuretowej oraz przedstawione zostało zjawisko koagulacji poprzez reakcję wytrącania osadu białkowego. W czasie warsztatów pod tytułem: „Rtęć w produktach spożywczych” uczniowie wykonali analizy rtęci w produktach spożywczych oraz mieli szanse sprawdzić zawartość rtęci we własnych włosach. Dodatkowo uczniowie uczestniczyli w zajęciach organizowanych przez Instytut Nauk o Informacji w ramach których samodzielnie wykonali własny motyw na ulubionej ekologicznej siatce zakupowej.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.