Dziś światowy Dzień Gleby

Gleba: źródło pożywienia, biomasy oraz surowców. Naturalne siedlisko i miejsce gromadzenia zasobów genetycznych. Bez niej nie mielibyśmy żywności.
5 grudnia, w ponad 50 krajach, również w Polsce, odbywają się obchody oraz wydarzenia mające na celu zwiększanie świadomości społecznej na temat roli gleby w środowisku i w życiu człowieka.
Gleba jest zasobem nieodnawialnym, raz zniszczona, nie odnowi się samoczynnie w przeciągu jednego lub nawet kilku pokoleń. Stanowi największy magazyn zasobów węgla na ziemi. Jest podstawą produkcji rolnej: ponad 90 proc. żywności pochodzi z gleby lub wytwarza się ją z płodów rolnych uprawianych w i na glebie. Gleba to również filtr dla środowiska: zatrzymuje i przekształca zanieczyszczenia naturalne.
Trzeba ją więc chronić ze względu na jej znaczenie, zarówno dla środowiska, jak i w kontekście ekonomiczno-społecznym.

Gleba jest też tematem realizowanego w naszej szkole projektu Erasmus+ „Co kryje gleba?” Uczniowie zapoznają się tematyką gleby i biorą udział w licznych aktywnościach i wyjazdach.

gleba

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Możliwość komentowania jest wyłączona.